Van rups tot vlinder

De letterlijke metamorfose van rups, cocon, tot vlinder is het ultieme symbool in onze natuur voor transformatie.

De dans van de vlinder reflecteert de behoefte voor beweging en verandering; van waar we waren en zijn, naar de volgende fase van ons bestaan.

De symboliek van de vlinder door tijd en ruimte

We vinden de vlinder als symbool terug in allerlei culturen over de gehele wereld.

Zo geloofden de Azteken al dat een vlinder eigenlijk een dierbare overledene was, die hen kwam vertellen over de gelukzaligheid van het eeuwige leven.

Ook in China representeert  zij  onsterfelijkheid, en in Japan zijn het speciaal de witte vlinders die de zielen van de overledenen symboliseren.

In Ierland was het gedurende de 17e eeuw zelfs verboden om een witte vlinder te doden, omdat deze de ziel zou zijn van een overleden kind.

In de Griekse Mythologie is daar het vehaal van Eros (Cupido) en Psyche; de twee gevleugelde geliefden.

Ook het Christendom ziet de vlinder als symbool voor wedergeboorte. Op de grafstenen van de eerste Christenen werd vaak een vlinder afgebeeld.
De katharen beschreven het proces van transformatie van het stoffelijk lichaam in het lichtlichaam als de metamorfose van rups tot vlinder.

‘Zo zal het ook zijn wanneer de doden opstaan. Wat in vergankelijke vorm wordt gezaaid, wordt in onvergankelijke vorm opgewekt’. Korintiërs 15:42

Lichtheid van het bestaan

Maar let op, juist het lichte, speelse van de vlinder geeft een dubbele boodschap:
Ja, er vindt een diepe, krachtige transformatie plaats, van aardse, materiele zaken naar een hogere, spirituele wereld, maar dit alles gehuld in kleur, vreugde en lichtheid.

Asbeelden met ‘vlinder’ symboliek