Het rode hart, het ultieme symbool van liefde.
Zoals op liefdesbriefjes op school in de klas en tegenwoordig met emoticons van hartjes als een digitale uiting.<3

Het is niet voor iedereen gemakkelijk om ‘ik houd van je’ uit te spreken, maar het universele symbool van het hart vertelt onze gevoelens en kan en ons helpen deze sterke emotie zonder woorden te uiten.

De oude Grieken geloofden dat het hoofd het centrum van de logica was, en het hart het centrum van onze emoties en van de ziel.
Het hart, dat warm bloed door onze aderen laat stromen en leven door ons lichaam pompt.

Toch lijkt het anatomische hart niet erg op het symbool. Hoe komt dat?
De origine van het symbool van het hart, zoals wij dat kennen, is niet precies bekend.
Wel kunnen we, historisch gezien, naar aanleiding van afbeeldingen in de kunst, een idee krijgen wanneer het hart haar symboliek voor de liefde kreeg.

Zo was er rond 1250 een decoratie in een manuscript van de Franse roman ‘Romantiek van de peer’, waarop een jonge man die een hartvormige peer aan een jonkvrouw geeft, dit wordt gezien als het eerste gebruik van hart als metafoor voor de liefde.

Toen in de 14e eeuw, de eerste anatomische tekeningen van het hart getekend werden, was dit aan de hand van teksten van de filosofen Galen en Aristoteles, die het hart beschreven als een kegelvormig orgaan, met drie kamers een een deukje in het midden.
Van deze tekening, tezamen met het geloof dat het hart het centrum van emotie en liefde was, ontstond in de middeleeuwen het hart als symbool voor de liefde!

Het deukje in het midden werd geleidelijk groter en tegen het eind van de 15e eeuw was het rode hart, zoals wij dat nu ook kennen, een gebruikelijk symbool voor de liefde.

Tot op de dag van vandaag is deze vorm het meest gebruikte symbool voor de liefde.
In de kunst, op kaarten, bonbons, sieraaddoosjes, op Valentijnsdag, in de popcultuur én in de digitale berichtjes die we elkaar sturen!